Zo lezende op jouw site krijg ik de indruk dat jij alleen natuurlijke zorg verleent, klopt dat?
Nee dat klopt niet. Ik geef de zorg die nodig is en de zorg waar om gevraagd wordt. Ik draag de duurzaamheid een groen hart toe echter ben ik veel breder dan dat. Ik ben opgeleid in de kraam als Ig’er in de zorg, maar ik heb ook werkervaring in de crisis opvang en gezondheidszorg in het algemeen. Ik vind de diversiteit aan gezinnen juist een van de leukste dingen in mijn werk. Ik ben een kameleon die heel goed kan schakelen en ad-hoc keuzes kan maken passende bij de situatie op dat moment en of dat nu gaat om een gezin dat in een yurt woont en een lotusbevalling wil en de placenta wil capsuleren of een gezin dat in een appartementje woont in de stad en een tweeling verwacht, of een een-ouder gezin dat zwanger is geworden van een donor, of twee moeders of twee vaders, of dat je nog bij je ouders woont en een baby verwacht op je 15de; ik vind alles leuk en ik kan overal werken en ik oordeel niet ik vind alle persoonlijke keuzes de moeite waard om daar in te investeren, naar te luisteren en zorg te verlenen. Ik neem al mijn jaren aan werk-en levenservaring mee de kraamzorg in en dat maakt mij tot de veelzijdige kraamcoach/verzorgende die ik ben vandaag de dag. Daarnaast ben ik zelf een vrij autonome moeder die het graag allemaal net even anders doet.

Ben jij duurder dan een grote organisatie?
Nee hoor, bij mij betaal je precies hetzelfde, maakt echt helemaal geen verschil.

Wat is dan het voordeel van een zzp’er ten opzichte van een organisatie?
Bijvoorbeeld dat je als je je bij mij inschrijft vrijwel zeker bent dat je alleen met mij van doen krijgt, van inschrijving, tot contact tussendoor, van partus ondersteuning tot de zorg. En als het eens zo is dat er twee dames tegelijk bevallen of ik ineens ziek blijk regel ik bijtijds een bevriende zzp’er die op dezelfde manier werkt als ik. Samen helpen wij elkaar op die manier hier in de regio. Maar de eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat dat weinig voorkomt. Ik neem nooit meer zorgen aan dan ik ook daadwerkelijk aan kan en bouw daar ook een marge in in. Daarom zeg ik ook altijd: schrijf je op tijd in, want vol is vol.
Omdat ik eigen baas ben ben ik veel flexibeler qua tijden en kunnen we veel meer in overleg de zorg die jullie willen inkleuren. Ik hoef mij veel minder aan allerlei bedrijfsregeltjes te houden en dat geeft vaak zoveel lucht bij mensen. Het is allemaal veel minder rigide. Ik heb mijn eigen werkstijl en ik ben niet een poppetje in een grote organisatie. Ik ben EvaNatuurlijk!

Ik zie dat je niet van strijken houdt, maar vind je het dan geen punt om in sommige gevallen wel de focus te moeten leggen op het huishouden?
Helemaal niet! Sterker nog: ik ben ontzettend netjes en schoon van mezelf. Alleen ik weet na zoveel jaar ook waar mijn kracht ligt en dat sommige gezinnen een beetje onrealistische verwachtingen hebben met name op het gebied van huishoudelijk werk. Op internet maken mensen elkaar allemaal gek met: mijn kraamverzorgster heeft mijn was helemaal verpest en de mijne zat de hele dag op haar krent op haar telefoon te pielen. Dat is jammer. Want die verhalen zetten ons vak nogal weg in de negativiteit terwijl een groot deel van ons werk ‘onzichtbaar’ is. Wij signaleren, monitoren en rapporteren vaak in stilte. Dat zijn vaak nog wel de belangrijkste momentjes van zo’n week. Wij hebben echt bijna allemaal wandelende voelsprieten overontwikkelde zintuigen en dat ik niet perse goed ben in strijken betekent niet dat ik het ook nooit doe. Ik werk altijd hard en kijk altijd naar wat nodig is, overleg dat ook, maar mijn prioriteit ligt altijd bij de ouder en het kind.

Wij zijn uitslapers, kom jij altijd al om 8 uur ’s morgens?
Nee hoor, ik pas mij zoveel mogelijk aan jullie ritme aan. Het mooie van een zzp’er is, is dat dat ook kan. Ik hoef niet perse om 10 uur klaar te zijn omdat dan de verloskundige komt. Ik doe het zoals jij het wil, en lekker rustig aan. En als ik de ene dag om 9 uur bij jullie ben en de andere om 10 uur, dan is dat prima. Maar net hoe uitkomt. Wil je nog meer flexibiliteit kijk dan eens naar mijn kraamcoach plus pakketten en neem contact met mij op over de mogelijkheden.

Werk jij ook het weekend en tijdens feestdagen door?
Jazeker! Geboortes en zorg laat zich bij voorkeur zo min mogelijk plannen. Dus ja, ik werk altijd door. Zondag, kerstmis, Sinterklaasavond of nieuwjaar. Als jullie kindje zich aandient dan zorg ik dat ik beschikbaar ben. Elke dag van de week.

Heb jij ook recht op pauzes?
Ja die heb ik natuurlijk maar soms komt het er niet van omdat het gewoon, zeker die eerste dagen, te druk is. Maar meestal neem ik mijn momentjes even als de ouders slapen of als ik het dossier moet schrijven. 

Is het de bedoeling dat jij altijd met ons mee eet?
Nee helemaal niet. Wat jullie willen. Niks hoeft en dat meen ik echt. Wat bij jullie past, en we bekijken het per moment. In principe zorg ik voor mezelf en hoe de rest van de week zich ontvouwt zien we op dat moment wel.

Is het normaal dat we na afloop een cadeautje voor je kopen?
Helemaal niet. Wat jullie zelf maar willen. Iets geven aan het einde van de week is nooit een verplichting en ik hang daar geen enkel oordeel aan. Dit zijn van die dingen die gaan op gevoel maar ook afhankelijk is van zoveel factoren. Laat het gewoon gebeuren en laat de zogenaamde ‘regeltjes’ daaromtrent los. Die doen er niet toe. 

Moet mijn bed op klossen?
Liever wel, maar sommige bedden (boxspring) kunnen heel lastig omhoog. We kunnen hier best een mouw aan passen samen. In overleg komen we er dan echt wel uit. Het moet in de eerste plaats wel werkbaar blijven voor mijn rug. Maar ik kan in overleg hulp vragen bij het verschonen van het bed of de borstvoedingsbegeleiding zoveel mogelijk op een stoel of op de bank doen. Omdat ik in thuissituaties werk zijn arbo regels wat lastiger toepasbaar gebleken, maar omdat ik week in week uit onder- of boven mijn macht werk is enige mate van aanpassing wel gewenst. Hier komen we samen wel uit.

Wanneer moet ik mij bij jou inschrijven?
Liefste zo snel mogelijk (wil je zeker zijn van zorg neem dan zo snel mogelijk na een positieve test contact met mij op) omdat ik maar een klein bedrijfje ben en niet veel zorgen aanneem. Dus het is aan te raden je zo snel mogelijk aan te melden om verzekerd te zijn van mijn zorg aan jou.

Wanneer is dan de intake?
Die is het liefste voor de 30e week. Je kunt kiezen of je wil dat ik op huisbezoek kom, of dat we de intake via de telefoon afhandelen. Dat is helemaal aan jou wat jou past en jij fijn vindt.

Op hoeveel uur kraamzorg heb ik recht?
Als je borstvoeding gaat geven heb je volgens het LIP (landelijk indicatie protocol) recht op 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen (met aftrek van een eventuele ziekenhuisbevalling en opname)Als je van te voren al weet dat je gaat kiezen voor kunstvoeding is dat 45 uur en verder zijn er meerdere ouder-kind facturen die het basis pakket kunnen doen laten uitbreiden tot een max van 80 uur verdeeld over 10 dagen (maar dit komt zelden voor)Je kunt natuurlijk ook kiezen voor minder uren zorg. Dan kom ik sec voor ouder-baby zorg. Dat kan al vanaf 3 uurtjes per dag. Wil je daarboven op nog extra uren inkopen dan kan dat in overleg met een kraamcoach plus pakket. Voor vragen neem gerust contact met mij op.

Hoe kom ik aan mijn kraampakket?
Door heel erg op tijd door te geven aan je verzekering dat je zwanger bent en kraamzorg van mij wilt krijgen. Sommige verzekeringen zijn heel streng: meld je je te laat dan geen kraampakket. Kijk dit even goed na wat de regels daarvan zijn bij jouw verzekering.

Moeten we ook jouw kilometers vergoeden?
Nee die regel ik allemaal zelf, daar hebben jullie geen omkijken naar. Ik kan alleen soms wel vragen als jullie betaald parkeren hebben of ik gebruik kan maken van jullie bezoekerspas en of jullie anders een dagkaart voor mij willen regelen.