Controles
In de kraamweek hou ik een aantal zaken bij in het kraamdossier om te monitoren of alles goed blijft gaan met moeder en baby. Maar ik ben geen protocollen fetisjist zoals ik dat wel eens gekscherend noem. Protocollen zijn korte termijn denken, en bovendien zo aan verandering onderhevig dat we straks ons er alleen nog maar aan vast klampen omdat we niet zelfstandig kunnen denken en angst hebben om gedoe te krijgen. Ik ga uit van een gezonde situatie en daarbij controleer ik niet vaker dan nodig maar wel zeker in het begin onder andere:
- Het gewicht van de baby
- Temperatuur van zowel moeder als baby
- Pols van moeder
- Baarmoederstand
Alle controles zijn in overleg en mocht je iets echt niet of juist heel anders willen: maak dit bespreekbaar met mij. Ik moet een en ander wel documenteren in het dossier maar daarbinnen kan er altijd afgeweken worden als het maar veilig en verantwoord blijft. Ik heb mij voor de veiligheid van moeder en kind natuurlijk aan bepaalde medische voorzorg te houden. En dat is niet zonder reden. De gezondheidszorg en de ouder-kind zorg is van een zeer hoge kwaliteit in dit land en dat komt met name door de goede overdracht en goede verslaglegging. Toch begrijp ik heel goed dat je daar wellicht andere gedachten over hebt. Deel die dan met mij. Samen komen we er vast wel uit.
Protocollen
Er is namelijk steeds meer vraag naar kraamzorg zonder (of met veel minder) controles en protocollen. Ouders lezen zichzelf steeds meer in en hebben ook duidelijk een eigen visie. Hoe help je deze gezinnen? Ze leven bewust en hebben liever zelf de touwtjes in handen. Ik ben een hands-off kraamverzorgende wat betekent dat ik de zorg zoveel mogelijk in jullie handen laat. Ik stimuleer erg dat jullie het zelf gaan doen. Ik zorg graag vanuit een behoefte en vraag en niet andersom. Wel is het zo dat ik voorlichting geef in de kraamweek, maar deze pas ik aan aan de situatie dus: geen betutteling, geen gemoraliseer en geen vingertje maar tussen de bedrijven door leer je toch meer dan je denkt. Mijn enige doel en streven is: het moet te allen tijde veilig zijn. En ik moet kunnen verantwoorden wat ik doe. Sta ik er niet achter, dan doe ik het niet.
Er zijn een aantal standaard dingen die een kraamverzorgster logischerwijs doet en die je zou mogen verwachten:
- Ondersteunt desgewenst de verloskundige bij jouw thuisbevalling
- Schoonmaken van de kraamkamer en opruimen na de partus
- Het (in overleg) uitvoeren van de controles (in het begin iets meer, en daarna langzaamaan wat minder)
- Jou en je partner zoveel mogelijk met rust laten in het gouden uur
- Hulp je met aanleggen/de borstvoeding of kunstvoeding geven (waar mogelijk zoveel mogelijk met de handen op de rug)
- Juiste en passende voorlichting voor dat moment en uitleggen hoe de dingen werken en wat de juiste te bewandelen wegen zijn bij vragen. Maar altijd met respect en vanuit vertrouwen
- Licht huishoudelijk werk in overleg ( bed verschonen in overleg – dus niet elke dag- en het sanitair bijhouden in verband met infectie gevaar moeder)
- De was van moeder en kind bijhouden van na de bevalling
- Desgewenst een maaltijd of lekkere (verwarmende) lunches voorbereiden, ik heb veel ervaring met de vegetarische en vegan keuken. (wil je meer dan is er een kraamcoach plus pakket voor jou)
- Begeleiding van jou vlak na de bevalling bij het wassen of douchen, ik verzorg jou, en je baby
- De zorg voor huisdieren is niet opgenomen in mijn taakomschrijving
Ik ga uit van de kracht en de instincten van de ouders. Het zorgen voor is een blauwdruk vanuit onze genen en ook al hebben we nog nooit een baby in handen gehad, verreweg de meeste ouders weten instinctief wat goed voor hun kindje is. Mocht dat niet zo zijn of mocht er sprake zijn van meer dan gemiddelde onzekerheid dan zou ik daar met mijn ervaring meteen op in weten te spelen en jullie in het begin iets meer bij de hand gaan nemen. Een baby wordt niet als een volledig weerloos en onbeschreven blad geboren en vertellen ons meer dan wij in eerste instantie denken. Daarom is samenzijn, samenslapen, aan elkaar snuffelen, wennen, huid-op-huid en zonder al te veel prikkels van buitenaf cocoonen zo belangrijk. Jouw baby kan en weet al zoveel meer dan je denkt. Leer elkaar kennen. Neem je tijd voor elkaar. Zo’n kraamtijd is al hectisch genoeg met al die mensen die van alles van je willen. Daar wil ik niet nog eens een schepje bovenop doen. Ik ben er voor tips en adviezen maar je zal merken dat je al enorm veel (veelal ongevraagd) advies zal krijgen. Al voor je conceptie begint die bemoeienis feitelijk al. Je moet ontzettend sterk in je schoenen staan wil je daar niet door worden beïnvloed. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en vaak is er geen goed of fout. Samen komen we dan wel tot een passend compromis.
Hoe de dagen eruit komen te zien is heel erg aan jullie. Er zijn een paar dingen die vrij voorspelbaar zijn: de verloskundige komt twee tot drie keer langs (helaas nu met corona is dat teruggeschroeft naar 1 x maar wellicht dat dit binnenkort wel weer anders wordt)want zij is eind verantwoordelijke en leidt het kraambed. Soms komt de huisarts ook nog even kennismaken of wordt deze ingeschakeld als er sprake is van een medische of psychische reden (maar ik ben altijd voor volledige transparantie) daarnaast komt de screener van het JGZ voor de gehoortest en het hielprikje (een a twee dagen na het inschrijven van je kindje bij de burgerlijke stand) En twee weken na je kraamtijd ongeveer komt de JGZ verpleegkundige bij jullie thuis voor een huisbezoek en intake voor het consultatiebureau.
Het kan heel goed zijn dat de uren die geïndiceerd zijn te ruim blijken achteraf. In dat geval ga ik niet mijn en jullie tijd uitzitten maar kunnen we de zorg in overleg compacten. Echter is het belangrijk om te weten dat er 3 uur minimaal per dag moet worden geschreven. Ook als er minder is afgenomen. Dit is normaal. En geldt overal zo.
Dikwijls krijg ik vragen naar advies voor babyuitzetlijstjes. Ik ben blij dat ik jullie mag laten kennismaken met de spulletjes van Dalalou, kijk hieronder voor de meest heerlijke spulletjes voor je jou en je baby: